Lufte og dekantere vin – Slik gjør du
Publisert: 4 jan, 2025

Dekantere eller lufte?

Når man dekanterer en vin handler det hovedsakelig om eldre rødviner med bunnfall eller yngre viner laget uten filtrering. Sedimentet – eller bunnfallet i eldre viner ønsker man å unngå, da det gir grumsete vin og ubehagelig smak.
 
Unge viner – både røde og hvite – trenger å luftes i en dekanter. Kontakten med oksygenet hjelper vinen til å åpne seg og å utvikle sitt potensialet. Vinen blir mykere, samtidig som smak, duft og aromaer fremheves og blir tydeligere.

 

 

Rengjør karaffelen og kontrollér vinen

Før dekantering eller lufting er det viktig å smake på vinen for å sjekke at den er god. Start med å envinere karaffelen – det vil si å skylle karaffelen med den samme vinen som skal dekanteres.
– Start med å helle en liten mengde vin i et glass og før den over i karaffelen.
– Snurr vinen rundt i karaffelen for å fjerne snusk og evnt rester.
– Hell vinen tilbake i glasset og lukt. Pass på at den ikke lukter defekt, som råtten løk eller aceton.
– Smak på vinen i glasset for å dobbeltsjekke at den føles god.

Lukter og smaker vinen som den skal – ja, da er du klar til å begynne.

 

 

Slik gjør du for å dekantere en vin

For en vin med sediment er første steg å la flasken stå oppreist i en god stund, slik at bunnfallet synker til bunnen. Under selve dekanteringen kan du bruke en lyskilde, for eksempel et stearinlys eller mobilens lommelykt, for å lettere se når bunnfallet nærmer seg flaskeåpningen.

Hold karaffelen over én side av lyskilden, og plasser halsen på vinflasken rett over lyset. Hell så vinen forsiktig over i karaffelen. Fortsett til du ved hjelp av lyset ser at bunnfallet nærme seg munningen på flasken. Slutt da å helle. Sjekk vinen og hold karaffelen opp mot lyskilden for å være sikker på at du ikke ser noe bunnfall.

Ønsker du å få all vinen ut av flasken? Da kan du sile den resterende vinen gjennom et kaffefilter for å fjerne bunnfallet.

 

 

Slik gjør du for å lufte en vin

De fleste viner fra polet er unge og trenger kun lufting. Et alternativt og litt underholdende triks er å «sjokk-lufte» vinen ved å helle flasken raskt og kraftig ned i en karaffel. Her trenger du ikke være forsiktig – tvert imot får vinen gjerne sprute og skvulpe slik at den kommer raskere i kontakt med oksygenet. Du kan også virvle karaffelen noen ganger før du serverer vinen, for å eksponere den ytterligere. Klar!